Taknemmelighedens fjende nummer 1 er på mange måder, at vi vænner os til alting

Her får du en enkel teknik til at genfinde glæden ved de små ting i hverdagen: Drop kaffen, bilen, de varme brusebade eller noget helt fjerde i en uge. Det lyder måske skørt, men der er mening i galskaben.

Pointen er ikke, at du skal pine og plage dig selv, men at du kan få lejlighed til at savne, genopdage og glæde over tingen eller aktiviteten igen, når du vender tilbage til normalen.

Sådan gør du

  1. Vælg noget fra din hverdag, der gør dit liv nemt og bekvemt. Eller noget, der giver dig nydelse eller glæde, men som du måske er begyndt at tage lidt for givet. Det kan fx være noget, du spiser eller drikker dagligt. Eller det kan være cyklen, der fragter dig rundt, dit TV, WIFI-forbindelsen derhjemme eller noget helt sjette.
  1. Aftal med dig selv, at du den næste uge frivilligt giver afkald på tingen eller aktiviteten, du har valgt. 
  1. Vend tilbage til normalen, når ugen er gået, men prøv nu at lægge særligt mærke til, hvordan det føles igen at have det, du midlertidigt kvittede. Læg fx ekstra mærke til, hvordan kaffen smager nu. Eller hvordan det føles igen at sidde klar til at se et afsnit af din yndlingsserie? Sætter du større pris på det? Eller har du i virkeligheden ikke savnet det særligt meget?
  2. Gentag eksperimentet indimellem. Altså sådan, at du med mellemrum giver afkald på noget godt i en uge, for derefter at give dig selv lov til at nyde det igen. Og spørg fx dig selv: 

Hvad er det egentlig, jeg sætter pris på ved [indsæt selv] nu, hvor jeg har fået det tilbage?

Og hvordan ville det være, hvis det ikke bare var et 1-uges-eksperiment, men at jeg permanent skulle vinke farvel til morgenkaffen, saltlakridserne eller de varme brusebade?

Filosoffen og rigmanden Seneca brugte også teknikken

Idéen med indimellem at give afkald på noget godt for at påskønne det mere er langt fra ny. Filosoffen Seneca, der levede for 2000 år siden, anbefalede den også. Han skrev eksempelvis til sin ven Lucilius:

“Du skal lægge nogle dage ind, hvor du er tilfreds med ganske lidt og billig mad, groft og ubekvemt tøj”.

Forskning viser, at det virker…

I 2013 lavede forskere et forsøg med 55 studerende. De studerende blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik besked på at holde sig fra chokolade i en uge. Den anden gruppe blev opfordret til spise alt det, de orkede.

Da var ugen var gået, mødte deltagerne op i laboratoriet igen. Her fik de alle opgaven: Spis et stykke chokolade. Bagefter målte forskerne, hvor meget nydelse deltagerne i de to grupper havde følt.

Resultatet af forsøget var – spænding, spænding, spænding: Deltagerne, der ikke have kværnet søde sager i løbet af ugen, nød chokoladen langt mere end de øvrige.

Og det her gælder langt fra bare chokolade. Du kender det garanteret. Adskillelse er fx en af de bedste måder at genopdage, hvor meget en god ven eller kæreste betyder. Går man omvendt for meget op ad hinanden, så bliver man let lidt irriteret.

Mekanismen er enkel: Knaphed skærper vores blik for det gode, mens overflod gør, at vi kommer til at tage ting for givet og bliver trætte af dem.

Så hvorfor ikke give teknikken en chance? Drop noget godt i en uge, og fortæl os gerne bagefter, hvad du fik ud af det 🙂

Vi sidder klar til at høre fra dig på Hej@Taknemli.dk