Har du nogensinde set billeder fra en tandlægeklinik, fra dengang din tipoldefar levede? Det er som taget ud af en gyserfilm.
Grove tænger og knive hænger klar på væggen.
På bordet ligger en kanyle så stor som en kagerulle.
Spol nu tiden 100 år frem. Den moderne tandlægeklinik. Rent. Lyst. Fyldt med top-professionelle tandlæger, assistenter og udstyr. Du kan få beroligende musik i hørebøfferne.
Og allervigtigst:
Bedøvelse!
Der er kort sagt sket kæmpe fremskridt. Danmark er på stort set alle områder blevet et bedre sted at leve de sidste 100 år. Problemet er bare, at vi let bliver blinde for de mange fremskridt – ikke fordi vi er en flok utaknemmelige skarn, men fordi vi fra naturens side er skruet sådan sammen, at vi automatisk:
- Vænner os til gode ting.
- Fokuserer mere på fejl, mangler og problemer end det, der går godt.
Formålet med øvelsen her er for det første at minde dig selv om, at du nyder godt af en lang række goder, som ville være ren science fiction for 50, 100 eller 200 år siden. For det andet at huske dig selv på, at disse goder ikke er dumpet ned fra himlen, men derimod er resultatet af andre menneskers kampe, kreativitet og arbejdsomhed.
Sådan gør du
Start med at tænke på noget, der gør din hverdag behagelig, tryg, spændende eller sjov, fx din computer eller bedøvelsen hos tandlægen. Stil derefter dig selv følgende to spørgsmål:
1. Hvad er det, der muliggør disse goder?
(Svar kunne være opfindelsen af morfin og lattergas eller opfindelsen af mikrochippen og computeren)
2. Hvem har været med til at skabe disse fremskridt?
(Svar kunne være IT-nørder, kemikere og ingeniører)
Måske tænker du:
‘Det er da super svært at svare på’.
Bare rolig, målet med øvelsen er ikke, at du skal skrive en lang og korrekt historieopgave. Den handler først og fremmest om at minde dig selv om, at de goder, du nyder godt af, kommer et sted fra. At de er resultatet af en lang række menneskers indsats – virkelige personer, som ydede noget ekstra, du nyder godt af i dag.
Kan du mærke taknemmeligheden for det?
Lad os tage et eksempel. Lad os sige, at du elsker at streame serier. Det kræver eksempelvis, at du:
- har tid og penge til det
For ikke ret lang tid siden var fritid en luksus forbeholdt de få. Indtil vi i 1891 fik Helligdagsloven (ja, nu går der alligevel lidt historieopgave i den), arbejdede langt de fleste alle ugens 7 dage og gerne 12-14 timer i døgnet. At du overhovedet har fritid er med andre ord resultatet af en lang række menneskers kampe.
- har en hurtig internetforbindelse
Selvom du af og til bander over, at internetforbindelsen hakker, så er den ekstremt meget hurtigere end for bare få år siden. En typisk 2010-computer ville smelte ned, inden den havde hentet introen til din yndlingsserie. Så send en venlig tanke til de tusindvis af ingeniører, programmører og kreative hoveder, der har været med til at skabe dette teknologiske mirakel.
- lever i et land uden censur
I Kina er YouTube og en række andre hjemmesider eksempelvis blokeret af staten. I Danmark sikrer Grundloven dig en række rettigheder, som mange mennesker rundt om i verden stadig kæmper for. Send en tak til alle dem, der har kæmpet for, at vi i dag lever i et land, hvor staten ikke blander sig i, hvilke hjemmesider du skal kunne besøge, så længe at de overholder loven.
Udover at hjælpe os med at få øje på små og store kilder til glæde, som vi ellers let overser, giver teknikken os også en mere ydmyg og sand forståelse af os selv ved at minde os om, hvor meget vi kan takke andre for, og hvor meget vi har arvet fra mennesker før os. Og det er egentlig meget sundt en gang imellem.