Har du nogensinde holdt en tale for din mor, din bror eller en anden, du holder af?
En tale, hvor du satte ord på, hvad de betyder for dig?
Hvis ja, oplevede du sikkert, at de blev glade og rørte.
Men du oplevede sandsynligvis også, at der skete noget i dig, mens du skrev, og da du holdt talen. At det mindede dig om, hvor heldig du er at have netop denne person i dit liv.
Idéen bag taknemmelighedsbreve er præcis den samme. Du stopper op og siger tak for noget godt, en anden har givet eller gjort for dig. Det kan lyde simpelt, men for mange kræver det mod at åbne op og sige det, der virkelig betyder noget. Ikke desto mindre er det vigtigt at gøre.
Hvorfor?
Det skal vi forbi en australsk sygeplejerske for at finde svaret på.
Hvad døende fortryder allermest
Vi bliver lige gravalvorlige et øjeblik.
Den kloge, australske sygeplejerske Bronnie Ware passede i mange år mennesker, der lå for døden. Hun spurgte dem, hvad de ville ønske, at de havde gjort anderledes i livet. Svarene samlede hun i bogen De 5 ting døende fortryder mest.
Punkt nummer tre på listen over fortrydelser var, at folk ville ønske, at de i højere grad havde haft modet til at give udtryk for deres følelser.
Vi kender nok alle sammen det, at vi let kommer til at udskyde de vigtige snakke. Måske fordi modet svigter. Måske fordi den rigtige lejlighed aldrig byder sig. Og så går tiden. Uger bliver til måneder. Måneder bliver til år … og pludselig en dag er det måske for sent, og du fortryder det, du aldrig fik sagt.
Altså medmindre du siger: ‘Nu skal det være’ og for eksempel skriver et brev til ham eller hende, du har i tankerne.
Taknemmelighed er hjertet hukommelse.
H.C. Andersen, digter
Sådan skriver du et taknemmelighedsbrev i 3 lette trin
Her lærer du, hvordan du skriver et taknemmelighedsbrev.
1. Tænk på en person, der har gjort noget godt for dig
Tænk på en person, som har betydet noget særligt for dig. Det kan være:
- din bedstemor, som bagte kanelsnegle og lyttede, da dine forældre blev skilt
- vennen, der altid får dig til at le
- studievejlederen, der knoklede for at finde en praktikplads til dig.
Grunden kan være stor eller lille. Det kan være noget, der er sket for nylig, men det kan også være noget, der er sket for lang tid siden. Det vigtigste er, at du har lyst til at sige tak til vedkommende.
Og husk: Det er aldrig for sent at skrive. At du takker nogen for noget, de gjorde for længe siden, understreger jo bare, at det har haft betydning i dit liv, og du værdsætter det.
2. Skriv et kort brev, hvor du fortæller, hvad du er taknemmelig for
Start for eksempel brevet med ’Kære xx’. Beskriv derefter så konkret som muligt, hvad du er taknemmelig for.
- Hvad var det helt præcist, personen gjorde for dig i situationen?
- Hvad siger det om personen, at hun gjorde, som hun gjorde?
- Hvad betød det for dig i øjeblikket, og hvilken betydning har det haft for dig senere?
Det kan også være nogle særlige karaktertræk hos den anden, som du sætter pris på. Måske er hun hjælpsom, trofast, optimistisk, gavmild eller noget helt femte.
Giv eksempler på, hvordan disse egenskaber viser sig, og hvad har betydet for dig. Det kan fx være, at det giver dig ro og tryghed at vide, at din ven altid er der, når du har brug for hende.
Husk, at brevet ikke behøver være langt. Aftal for eksempel med dig selv, at du skriver i 10-15 minutter. Og pyt med stavefejl, kommaer eller krøllede bogstaver – det er ikke det, øvelsen handler om. Det vigtige er, at du dvæler ved det gode, som den anden har gjort for dig, og ved de varme følelser, som det vækker i dig. At du glæder dig over, at et andet menneske vil dig det godt, og at du påskønner de positive egenskaber og intentioner, der ligger bag. På siden her kan du se to eksempler på taknemmelighedsbreve.
3. Send brevet til personen – eller læs det højt
Du har flere muligheder for at give brevet til personen. Du kan fx sende brevet. Er det praktisk muligt, kan du også besøge personen, du har skrevet til, og læse brevet op for ham eller hende. Når du sidder overfor personen, begynder det måske at krible indeni. Så tag en dyb indånding, og sig noget à la: ’Jeg har faktisk noget positivt, jeg rigtig gerne vil sige til dig. For at være sikker på, at jeg får det hele sagt, har jeg skrevet det ned. Og du skal egentlig bare lytte.’
Og ja … så er det nu, du læser brevet op. Måske med en klump i halsen eller en tåre i øjenkrogen. Husk, det er helt naturligt. Det er blot et tegn på, at det, du siger, betyder noget for dig.
… eller lad være med at sende det!
Det kan også være, at du ikke er klar til at sende brevet eller læse det op. Måske er det slet ikke muligt. Er det så nyttesløst at skrive brevet? Slet ikke. Forskning viser, at allerede når du skriver brevet (uden nogensinde at dele det), så styrker det følelsen af taknemmelighed og styrker dit bånd til den anden. Så det er aldrig for sent eller forgæves at skrive et taknemmelighedsbrev.
Forskere: Vi undervurderer, hvor meget et lille tak betyder
Forskere lavede i 2018 et forsøg, hvor deltagerne fik til opgave at skrive takkebreve til folk, der havde gjort noget godt for dem. Bagefter skulle deltagerne gætte på, hvor glade og overraskede modtagerne ville blive.
Resultatet var klart:
Brevskriverne undervurderede, hvor meget brevene betød for modtagerne. Mind dig selv om det næste gang, du tænker: ’Selvfølgelig ved moster Anna, hvor meget hun betyder for mig, og hvor meget jeg påskønner alt det, hun gør for mig.’ For det gør hun ofte ikke.
Forsøget viste samtidig, at vi har det med at overvurdere, hvor akavet det vil være for folk at modtage vores tak. Måske har du lyst til at sige tak en person, men tænker:
‘Vil hun synes, at det er mærkeligt? At jeg er påtrængende?’
Eller noget helt tredje. Det er helt naturligt, hvis den slags bekymringer popper op. Men inden de nervøse tanker stikker af, så hør lige det her: Folk oplever det slet ikke så akavet, som du måske frygter.
De bliver tværtimod enormt glade og rørte.
Nu ved du, hvordan du skriver dit første taknemmelighedsbrev:
- Tænk på en person, der har gjort noget godt for dig.
- Sæt et ur på fx 15 minutter, og skriv ned, hvad du er taknemmelig for hos den anden.
- Send brevet, læs det højt – eller behold det for dig selv indtil videre.
God fornøjelse med at sprede glæden 🙂
Få flere takke-tips
Taknemmelighedsbreve er bare en måde at vise andre taknemmelighed på. En vingummi-pyntet kage, en kærlig SMS eller en hjælpende hånd i hverdagen kan være mindst lige så gode.
Har du lyst til at lave en ting til ham eller hende, du har i tankerne, så slå vejen forbi vores gør-det-selv-side. Her finder du blandt andet fine takke-mønstre, du kan farvelægge og opskrift til at brodere en Taknemli-tulipan.