’Du ved ikke, hvad du har, før du mister det’. 

Sådan lyder en gammel talemåde. Men måske er det mere sådan, at vi godt ved, hvad vi har – vi tror bare aldrig, at vi mister det. Vi tror, at:

Tænker vi nærmere efter, ved vi selvfølgelig godt, at sådan er det ikke nødvendigvis. Ting begynder, og ting ender. Eller som den græske filosof Heraklit cirka sagde for cirka 2.500 år siden:

“Det eneste konstante her i verden er forandring.”

Det kan selvfølgelig give et stik i hjertet at tænke på det. Intet varer ved. Men det kan samtidig hjælpe os med at påskønne gode ting i vores liv, mens vi har dem.

Forestil dig fx, at du aldrig skulle dø. Så var der ingen grund til at føle dig taknemmelig for livet. Der ville altid bare komme en ny dag, og det ville være relativt ligegyldigt, hvis du klattede tiden væk – der ville jo være uendeligt meget af den. 

Det er også den gode grund til, at filosoffer, digtere og kunstnere gennem årtusinder har mindet os om at vi skal dø. Du har måske set billeder af dødningehoveder og skeletter på kunstmuseer, smykker og kirkevægge, som er lavet netop for at minde os om det. Ikke for at skræmme os, men for at få os til at påskønne livet og bruge vores tid bedst muligt.

At minde dig selv om, at gode ting i dit liv (og livet som sådan) får en ende, er med andre ord en af de bedste måder at undgå at komme til at tage ting for givet

Her er en (behagelig) måde, du kan lave øvelsen på:

Sådan gør du

  1. Vælg et tidspunkt til øvelsen, hvor du føler dig godt tilpas

    Det kan gøre ondt at minde sig selv om altings flygtighed. Vælg derfor et tidspunkt til øvelsen her, hvor du føler dig rolig og i balance.

  2. Tænk på noget godt i dit liv, der vil være forbi om 1, 5 eller 10 år

    Det kan for eksempel være, at du går på efterskole og ved, at dit ophold slutter til sommer. At du da vil skulle sige farvel til vennerne, lærerne, fællesskabet og stedet.

    Det kan også være, du ved, at du om fem år sandsynligvis er flyttet hjemmefra. Og selvom du glæder dig til det, er der sikkert også ting i hverdagen med din familie, som du vil komme til at savne, når I ses mindre. Eller det kan være, at din bedstefar om ti år vil være en gammel mand – så gammel, at det ikke er sikkert, at han er her længere.

  3. Spørg dig selv: ’Hvad kan jeg gøre for at sætte større pris på det gode, jeg har?’

    Skriv nu ned, hvad du vil gøre den næste uge eller måned for at påskønne det gode mere, mens du stadig har det. Det kan for eksempel være, at du beslutter dig for at besøge din bedstefar, eller at fortælle vennerne på efterskolen, hvor meget de betyder for dig. 

    Lav så konkret en plan som muligt, så det ikke bare bliver ved tanken. Brug fx skabelonen herunder. 

    Jeg vil [handling] på [tidspunkt] i [sted].

    Det kan for eksempel lyde sådan:
     
    ‘Jeg vil [besøge min bedstefar] på [torsdag kl. 15] i [hans hus].’
     
    Eller:
     
    Jeg vil [fortælle mine efterskolevenner, hvor meget de betyder for mig] på [mandag kl. 20] i [fællesstuen].

Bonusøvelse: Tag Nik & Jay-testen

I 2004 lagde Nik & Jay alle radiostationer ned med hittet ‘En dag tilbage’. Det begynder med ordene:

“Okay, hvis du fik at vide, du havde én dag tilbage at leve i
Hva’ ville du så gøre?
Hva’ jeg ville gøre?
Jeg tror, jeg ville …” 

Har du nogensinde tænkt over, hvad du ville gøre, hvis du kun havde én dag tilbage? Hvad ville så være vigtigt for dig? For mange sker der noget, når de tager Nik & Jay-testen. Det bliver tydeligere for os, hvad der er vigtigt i livet, og hvad vi er taknemmelige for. 

Mekanismen bag er enkel. Knaphed får os til at værdsætte ting, mens overflod har det med at gøre os sløsede. Det er ofte først, når vi opdager, at nu er der kun 32 dage tilbage af efterskoleopholdet, fire dage tilbage af ferien eller – i det ekstreme tilfælde – én dag tilbage af livet, at vi for alvor stopper op og tænker “Så skal jeg altså huske at sætte pris på det, mens det varer.” Heldigvis behøver det ikke være sådan.

Mind dig selv om det af og til. Alting får en ende. Nyd det, i mens du har det. Eller som SvampeBob Firkant synger i sin taknemmelighedssang:

“I am grateful for the life I am living
Who knows how long I will have it”

Flere teknikker til mere taknemmelighed