En tidlig novembermorgen i 2018 stævnede vi ud på et taknemmeligheds-roadtrip.

Ideen var, at vi ville tale med en masse unge om, hvad ordene ’tak’ og ’taknemmelighed’ betyder for dem.

En af de unge, vi traf, var Markus. Vi mødte ham en sen eftermiddag i et iltfattigt klasseværelse på en sydfynsk efterskole. På vores spørgsmål ’Hvad er du taknemmelig for?’ svarede han:

“Jeg er taknemmelig for, at min far har meldt sig til militærtjeneste i Afghanistan for at betale mit efterskoleophold!”

Markus har med sit svar blik for de to elementer, der ifølge professor i psykologi og verdens førende forsker i taknemmelighed Robert Emmons, er kernen i taknemmelighed: 

I vores inspirationskatalog til mere taknemmelighed kan du se 61 eksempler på, hvad andre unge fortalte os, at de er taknemmelige for.

Læser du videre, bliver du endnu klogere på, hvad taknemmelighed egentlig er for en størrelse.

Den enkleste vej til mere glæde er at lære os selv at ønske de ting, vi allerede har.

William Irvine, filosof

Vi er noget, fordi vi er en del af noget

Det afgørende ved taknemmelighed er, ifølge Robert Emmons, at det får os til at rette opmærksomheden udad, og minder os om alt det, vi får foræret af andre, samfundet og verden omkring os. 

Taknemmelighed giver os på den måde en mere sand, ydmyg og meningsfuld forståelse af os selv, end hvis vi tænker: ’Jeg skylder ikke nogen noget. Jeg er selv den suveræne årsag til alt godt, der hænder mig.’

Samtidig bliver vi mere tilfredse, når husker at lægge mærke til og påskønne små og store kilder til glæde i hverdagen.

Giv dit fokus et puf i en taknemmelig retning

Den gode nyhed er, at taknemmelighed er et perspektiv eller indstilling til livet, du kan træne. Her på Taknemli.dk får du alt, hvad du skal bruge for at komme i gang: