Vi taler tit om taknemmelighed som en følelse, der kan ramme os i særlige øjeblikke, hvor tingene bare klikker, og vi tænker ’wow, hvor er jeg egentlig heldig’. Det er det selvfølgelig også.

Men taknemmelighed er mere end blot en spontan følelse. Det er i høj grad også en indstilling til livet, vi kan opdyrke. Præcis ligesom vi kan træne praktiske færdigheder, kan vi øve os i at

Og jo mere, vi gør det, desto mere naturligt bliver det for os. Omvendt kan vi også vænne os til at fokusere på alt det, vi ikke har og får, med det resultat, at vi skaber en masse ærgrelser og frustrationer for os selv og mennesker omkring os.

Mekanismen bag er enkel: Vi bliver det, vi gør igen og igen. Ligesom vi kan vænne os til alt muligt andet kan vi også vænne os til generelt at tænke og handle taknemmeligt eller utaknemmeligt. Og det har igen stor betydning for, hvordan vi oplever livet.

Vil du have et godt liv? Stræb efter at blive et godt menneske

For at uddybe skal vi et smut cirka 2.000 år tilbage i tiden til de gamle græske og romerske filosoffer. En grundtanke hos dem var, at vi har brug for at tilegne os bestemte karaktertræk for at leve vores liv på en god måde. Disse positive karaktertræk kaldes også for dyder. Eksempler på dyder er gavmildhed, mod, retfærdighed – og taknemmelighed.

Fælles for dyderne er, at de hjælper os med at undgå, at vi bliver styret blindt af vores umiddelbare impulser, der ofte er temmelig selviske og kortsigtede. Det kan for eksempel være impulsen til hele tiden at ville have noget mere eller tænke, at hvis bare jeg opnår ditten eller datten, så bliver alting bedre.

Pointen er selvfølgelig ikke, at det er forkert at have ønsker eller drømme, men får de helt frit spil, risikerer de at komme til at styre os på en måde, der hverken er god for os selv eller folk omkring os. Netop derfor er det vigtigt, at vi også øver os i at glæde os over det, der allerede er. Det kan du høre meget mere om i den her podcast om taknemmelighed med filosoffen Anders Fogh Jensen.

Erfaring viser, at dyderne gavner os

Men er det virkelig sandt, at det taknemmelige menneske får et bedre liv end det utaknemmelige? Det er ikke muligt at bevise på samme måde, som man kan bevise, at popcorn popper ved 180 grader, eller at der er 384.405 kilometer til månen.

Filosof Anne-Marie Christiansen sammenligner det at lytte til og træne de klassiske dyder med sundhedsråd om, at du skal spise varieret, passe din søvn og dyrke motion. At følge sundhedsrådene er ikke en garanti for at få et liv uden sygdom. Men alt andet lige siger erfaring, at der er større sandsynlighed for, at dit liv bliver godt, hvis du eksempelvis er gavmild, modig og taknemmelig frem for det modsatte.

Hvem er det mest taknemmelige menneske, du kender?

Det spørgsmål stillede vi 15 tilfældige koldingensere. Hør hvad de svarede i klippet herunder (Spoiler alert: Der er godt nyt til mødrene)

Har du nogensinde tænke over, hvem det mest taknemmelige menneske, du kender, er?

Måske kommer du straks i tanker om en person. Din bedstefar, en god ven eller en helt tredje. Eller måske skal du lige summe lidt over det. Når du har fundet frem til personen, så brug et øjeblik på at tænke over:

  1. Hvordan viser det sig, at han eller hun i særlig grad er et taknemmeligt menneske?
  2. Hvordan personens evne til at glæde sig over stort og småt gavner ham eller hende, og måske også dig.

Overvej derefter, hvad du kan lære af personen, og hvordan du eventuelt kan blive mere som ham eller hende. Vi tænker tit, at vi skal på dyre kurser eller pløje os gennem tykke bøger for at lære nyt. Sådan behøver det ikke være. Hvis vi kigger os lidt omkring, så kan vi lære meget af hinanden.

Måske har du også mulighed for at fortælle personen, at du gerne vil være mere taknemmelig, og at du beundrer ham eller hende for at være netop det. Tænk, hvor skønt det må være at få sådan en besked.

For at hjælpe dig har vi lavet en grafik med teksten: “Til dig, fordi du er det mest taknemmelige menneske, jeg kender” som du eventuelt kan sende eller give til ham eller hende, du har i tankerne.