Fjerde torsdag i november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Nogle elsker højtiden, andre er knap så begejstrede. Uanset hvad er selve ordet fint, fordi det tydeligt viser, at taknemmelighed er noget, vi giver tilbage til folk, som har gjort noget godt for os.

Taknemmelighed er altså ikke bare i følelse indeni os, men i høj grad også en handling imellem os. Forskeren Kerry Howells, der har undervist i taknemmelighed i snart 20 år, siger: ”For mig ligger styrken i taknemmelighed først og fremmest i evnen til at knytte bånd til andre”.

I guiden her får du først fem konkrete tips og idéer til andre, at du påskønner det gode, de gør. Og til sidst beder vi dig om en tjeneste.

Lad os kaste os ud i det.

1. Husk, det er vigtigere, at du gør det – end hvordan du gør det

Det er selvfølgelig fint at gøre dig umage, men samtidig er det vigtigt, at du ikke sætter barren så højt, at det bliver umuligt og uoverkommeligt.

Så det første og vigtigste råd på listen er:

Godt nok er godt nok.

Det er bedre at glæde andre på en uperfekt måde end at skrue kravene så meget i vejret, at du aldrig får det gjort.

At føle taknemmelighed uden at vise det, er som at pakke en gave ind uden at give den.

William Arthur Ward, forfatter

2. Sig eller skriv det 

Det behøver ikke være en stor og flot tale, du holder.

Du behøver heller ikke at skrive et langt taknemmelighedsbrev.

Mindre kan gøre det.

Et par venlige og velvalgte ord, et knus eller et smil kan sige meget. Er du mere tilpas med det, kan du også sende en besked eller lægge en lille hilsen på vennens eller kollegaens bord. Som inspiration får du her tre fine eksempler på tak-for-beskeder fra den virkelige verden:

Hvordan sætter du bedst ord på din taknemmelighed? 

Psykologen Sara Algoe har undersøgt sagen og har et godt tip, hvis du vil sprede størst mulig glæde. Det lyder i al enkelhed: 

Fokusér først og fremmest på det gode i den anden. 

Vi kommer nemt til at fokusere på os selv og hvor meget det hjalp os, at den anden gjorde sådan og sådan, og hvilke følelser det vækker i os at tænke på. Prøv at holde lidt igen med det. Ret i stedet opmærksomheden over på den anden. 

I gamle dage skrev digterne oder til konger og fine folk for at prise alt det positive, de gjorde. Det er måske lige at stramme den her, men idéen er grundlæggende den samme. At du ser det gode i et andet menneske og viser ham eller hende din påskønnelse. Selvfølgelig ikke sådan, at du overgør det og siger noget, du ikke mener. Som regel er det nu heller ikke problemet. For de fleste er udfordringen snarere, at vi er for tilbageholdende.

3. Gør noget for at glæde den anden

Du kan selvfølgelig også vise din taknemmelighed på mange andre måder end blot med ord.

Husk igen, at det ikke behøver at være noget kæmpestort.

Bag en kage til din ven, og skriv ‘tak’ ovenpå med vingummibamser, bær, eller hvad der nu passer. Pluk en buket blomster til din mormor, og læg et lille kort ved. Eller gør personen en tjeneste som tegn på din taknemmelighed.

Mulighederne for at give tilbage er uendelige. 

4. Grib særlige dage som anledning til at sige tak

Året er spækket med særlige dage, der giver os en god anledning til at hæve os over dagligdagen og få sagt det, vi måske har svært ved at sige til hverdag. Fødselsdage er en oplagt lejlighed til at sige tak. Eller omkring nytår, når du kigger tilbage på året, der er gået. Andre gode muligheder er Fars Dag, Mors Dag eller Valentinsdag.

Og husk, at det ikke nødvendigvis handler om, at du skal købe noget, selvom det er det, reklamerne fortæller dig. Det er tanken bag, der tæller. At den anden kan se, at du lægger mærke til og påskønner det gode, han eller hun gør. Du kan for eksempel lave en Taknemli’-perleplade eller tegning til ham eller hende, du har i tankerne.

Sig tak til en, der ikke er her længere

Taknemmelighed kan også sagtens rette sig mod mennesker, der ikke er her mere.

At man mindes alt det gode, de var og gjorde for en. En anledning kan være personens fødselsdag eller Allehelgensaften den 31. oktober, som mange bruger til at mindes de døde ved at gå på kirkegården og tænde et lys.

Du kan også skrive et taknemmelighedsbrev til den afdøde, hvor du sætter ord på, hvad han eller hun betød for dig. For mange er det en god måde at bearbejde sorg og holde fast i taknemmeligheden over at have haft den anden i sit liv.

5. Indstil en person eller gruppe til månedens Taknemli’-tulipan

Hver måned sender vi en Taknemli’-tulipan til en person eller gruppe, der fortjener en tak. Det kan fx være:

Alt du skal gøre er, at smutte ind på tulipan-siden og skrive et par linjer om, hvorfor netop denne person eller gruppe fortjener månedens tulipan. I kan også gå flere sammen om en indstilling. 

Taknemli’-tulipanen er designet af kunsthåndværkeren Tine Vessel og kommer i en sort ramme. På bagsiden af rammen hæfter vi et lille udklip af indstillingen. Tænk, hvor skønt det må være at have sådan en hilsen hængende på væggen.

Har du mod på det, kan du også selv finde nål og tråd frem og brodere din helt egen til tulipan til ham, hende eller dem, du har i tankerne. Hent mønster til Taknemli’-tulipanen lige her.

Hvordan viser du andre din taknemmelighed?

Har du forslag til gode måder, man kan vise andre sin taknemmelighed på, så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til Hej@Taknemli.dk, så udbygger vi løbende guiden her med tips og idéer.